Onze school

woensdag 18 februari 2015

ISVAG

De meeste mensen denken dat ISVAG het grote afvalverwerkingsbedrijf vooral niet goed is voor het milieu. Maar dat is niet zo wij gaan julie een snelle rondleiding geven van wat er allemaal gebeurt.

S'morgensvroeg komt meestal de vuilniswagen in verschillende gemeentes het vuil ophalen. Daarna gaat de vuilniswagen naar ISVAG. Eerst wordt de vuilniswagen gewogen op een grote weegschaal deze weegschaal wordt ook wel de weegbrug genoemd, nadat hij ISVAG is binnengereden en geleegd is wordt hij opnieuw gewogen. Dit doen ze omdat ISVAG het vuil verwerkt tot groene stroom en dat moet terugbetaaldt worden aan de gemeente.
Nadat de vuilniswagen binnen is wordt het vuil in een hele grote container gekapt en door twee grote kranen wordt het vuil in de oven kappen.
Daarna wordt de oven aangezet, dat doen ze door de stinkende lucht die in het bedrijf zelf hangt.  filters zuiveren de lucht en doordat de ovens al zo warm zijn kun je door een beetje lucht erin te pompen al een vlam maken. Het vuil verbrand en  de stoom en rook die vrijkomt zetten ze eerst om in water en daarna terug in stoom. Die stoom gaat naar een grote dynamo die de stoom omzet in electriciteit. De stroom gaat naar electrabel en geeft meer dan 25.000 gezinnen stroom. De assen die vrijkomen bij het verbranden van het afval gaan naar andere bedrijven die er nog iets mee kunnen doen. De rest van de gassen worden door allerlei machines gezuiverd. En zo wordt 99% van de gassen gezuiverd en door de grote schoorsteen geduwd. Hierdoor vervuilt ISVAG niet en hebben nu meer dan 25.000 gezinnen groene stroom. Kijk ook zeker op de website http://www.isvag.be/nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten